Selectivitat caòtica!

Selectivitat caòtica!
L’eliminació de les quotes per a estudiants d’FP desequilibra l’accés a carreres com medicina, educació o infermeria
Els alumnes de batxillerat i dels cicles formatius es queixen de la falta d’informació.

 

Miriam Orta no sap si podrà anar a la universitat. Després de fer la selectivitat, a aquesta estudiant de batxillerat de Terrassa li va quedar una nota de tall de 7, que no ha estat suficient per accedir a cap de les carreres que volia: totes de la branca d’educació. La raó és que les places han estat ocupades massivament per alumnes procedents de formació professional (FP).

Això ha estat possible després que el Ministeri d’Educació decidís eliminar les quotes reservades als cicles formatius. Així, els estudiants d’FP competien amb els de batxillerat, amb la diferència que “a l’FP no hi ha l’element corrector de la selectivitat i per això hi ha casos en què el 90% de les places han estat per a aspirants de cicles formatius”, explica Andreu Espínola, del sindicat d’estudiants AJEC. Un desequilibri que ha afectat bàsicament carreres com infermeria o les de la branca d’educació. La situació s’ha vist agreujada perquè “en alguns centres es va dir als estudiants de batxillerat que volien fer educació que no calia que es presentessin a la part per millorar nota perquè entrar era fàcil”, afegeix. Però aquest no ha estat l’únic desequilibri en l’accés a la universitat d’enguany. Arran de la decisió del ministeri, la conselleria d’Universitats va limitar a 12 la nota màxima dels cicles formatius, dos punts menys que la que de batxillerat. Això ha perjudicat els alumnes d’FP que volien accedir a carreres amb nota de tall per sobre del 12, com medicina. Aquest és el cas de David Martínez, d’Igualada, que amb la reserva de places podria estudiar medicina però que ara s’ha quedat a les portes amb un 11,04. “Ningú em va explicar que això havia canviat”. La falta d’informació sobre els canvis en la prova de selectivitat i en l’accés a la universitat és enguany una queixa comuna entre els estudiants, tant d’FP com de batxillerat.

Amb un 6,2 de mitjana, Sergi Martínez, de Badalona, no va respirar tranquil fins que no es va fer pública la nota d’accés a geografia. “No em van informar sobre la nova selectivitat i, basant-me en la nota de tall de l’any anterior, un 5, no vaig presentar-me a la prova per millorar nota. El meu neguit va començar quan vaig saber que tothom havia fet la part voluntària i em vaig témer que la nota pujaria molt”.

Rocío Gea, de Rubí, té una matrícula d’honor de batxillerat però no podrà estudiar publicitat. Ho atribueix a diverses causes: la falta d’informació sobre la nova selectivitat i una mala preparació de la qual culpa el centre on ha estudiat. “No sóc l’única alumna a la qual li han baixat molt les notes en la selectivitat”, explica.

“La selectivitat serveix per validar la nota de l’expedient de batxillerat i per promoure l’equitat. Els estudiants d’FP haurien de passar una prova similar”, reclamen des de l’AJEC. De moment, el ministeri projecta una prova per a l’FP que només afectaria les matèries optatives.