La formació, clau per lluitar contra l’atur juvenil

La formació, clau per lluitar contra l’atur juvenil

 

30/04/10 02:00

La crisi econòmica colpeja la nostra societat des de fa dos anys. El nombre de desocupats ja s’acosta al 20% a Catalunya i la majoria dels que han aconseguit mantenir els seus llocs de treball, o tenen el sou congelat o han hagut de retallar-se’l. I, a més, les perspectives no són bones ja que la majoria dels especialistes no s’atreveixen a dir quan es tornarà a generar ocupació.

 

El Consell de la Joventut de Barcelona va fer públic dijous que el nombre de joves desocupats s’ha duplicat des de l’inici de la crisi. D’aquesta manera, només a la ciutat de Barcelona ja són prop de 20.000 els joves que busquen feina. Aquestes dades, doncs, vénen a demostrar que els joves són una de les anelles més fluixes de la cadena i que estan sent un dels col·lectius que més noten la crisi.

El motiu cal trobar-lo no tant en el tancament d’empreses com en el fet que la majoria dels joves tenen contractes precaris o temporals i que han estat els primers dels quals els empresaris han prescindit. Un exemple clar dels greus efectes que està tenint la crisi econòmica sobre els joves és el fet que, per primer cop en deu anys, a Barcelona el nombre de persones que s’emancipen ha començat a retrocedir. És a dir, que cada cop són més els joves que no poden marxar de casa, i ara ja no és només pels preus dels habitatges.I no només això, també cada cop són més els que tornen a viure a casa dels pares perquè no poden ni pagar els lloguers o les hipoteques. En una situació com aquesta és difícil trobar solucions sectorials ja que parlem d’una crisi global, però és obvi que és ara quan cal centrar, i molt, els esforços en la formació dels joves per aconseguir sortir d’aquesta situació al més ràpidament possible.