Situacions de tristesa, de frustració, de nostàlgia, d’alegria, de conflictes, d’èxits. Ser feliç, no és estar sempre content/a, sinó poder gestionar el que em passa i gaudir el màxim la vida.
El que direm ara pot sonar a tòpic i irreal, però pensa-hi: només podem viure el present. Per a tant, viure en el passat ens fa estar tristes i viure en el futur ens fa patir més ansietat i estrès. És curiós, perquè repetim, només podem viure al present.
Ansietat i Estrés
- L’Ansietat és la percepció d’inquietud que té el nostre cervell, per motius reals o imaginacions.
- Hi ha un nivell d’ansietat que no és perjudicial, però en excés ens bloqueja i apareix l’estrès o fins i tot les crisis d’ansietat (palpitacions, falta d’aire, sensacions d’irrealitat, por,…). No cal espantar-se però caldrà consultar els especialistes si es repeteixen. També ens pots consultar a nosaltres!
- Pot afectar els exàmens (bloqueig), parlar en públic, agafar fòbies, malalties físiques.
- Normalment la falta de confiança en tu mateix està sota aquests problemes, són creences no reals. Pensa en com t’has cregut aquestes idees negatives.
Et proposem un exercici:
Millorant l’autoconcepte agafarem més confiança en nosaltres mateixos/es.
Què t’agrada de tu mateix/a?
- Busca 5 aspectes de la teva personalitat que et semblin bé,
- després 5 aspectes del teu aspecte físic que t’agradin
- i finalment, 5 habilitats que identifiquis en tu.
Atenció!
Tothom té coses positives en tots els aspectes! Recorda-ho sempre.
Per cuidar-nos, és important observar el nostre entorn i comprovar que les relacions que tenim son sanes ( alimenten la nostra autoestima, ens fan sentir bé, ens fan sentir lliures, ens fan riure, tenim ganes de compartir temps amb elles).
Canviant els pensaments negatius per positius ajudarem a no fer-nos tan mal.
Exemple: “Hi ha massa temari per l’examen, no podré” per “potser he començat tard,
però m’esforçaré per fer el que pugui”.
També ens fa molt bé fer esport, compaginant la part explosiva amb la part relaxant.
Recorda que:
Les teves emocions i sentiments són sempre legítimes. No et culpis per sentir-te trist/a, enfadat/a o frustrat/da. Et recomanem però, que puguis compartir com et sents amb algú de confiança: amistats, família o amb nosaltres!
- Els pensaments que generem poden fer-nos sentir millor o pitjor. Intentem enviar-nos missatges positius (realistes, però positius).
- Dramatitzar ens allunya de la realitat i ens acosta a sentir les emocions negatives molt més fortes del que en realitat són. Distorsiona el que de veritat ha passat.
- Si podem, no anticipem sempre desgràcies. En el futur també ens esperen molts bons moments.
- Demana’t el que puguis fer, no més. No t’exigeixis per sobre les teves possibilitats, per sobre el que està al teu abast.
- Marca’t objectius amb temps, moltes coses no s’aconsegueixen de manera immediata. Planificant, evitarem frustracions
- Tu, ets la persona més important de la teva vida. Prioritza el teu benestar, cuida’t i estima’t i després, podràs estimar i cuidar als altres.